Toate societatile comerciale au obligativitatea de a apela la serviciile unei firme DDD, indiferent daca acestea au sau nu ca domeniu de activitate alimentatia publica sau nu. Diferenta consta in perioadele de timp in care trebuie efectuate interventiile.

Pentru societatile din domeniul alimentatiei, serviciile de dezinsectie sau de dezinfectie trebuie efectuate o data pe luna sau de fiecare data cand este necesar, iar deratizarea trebuie efectuata cel mult o data la 3 luni. Pentru restul societatilor, perioadele de timp se modifica de la trei la sase luni sau de cate ori este necesar.

Ministerul Sanatatii precizeaza ca toate societatile comerciale din sistemul public si privat trebuie sa respecte aceste norme de igiena referitoare la deratizarea, dezinsectia si dezinfectia spatiului.

Ce se intampla daca societatile comerciale nu respecta aceste norme?

Daca societatile comerciale nu respecta si nu aplica normele legii 95/2006 si ORDIN-ul nr. 82 din 9 martie 2015, privind masurile de igiena, dezinfectie si dezinsectie, acestea vor fi sanctionate.

Conform Ordinului nr. 82 din 9 martie 2015 (ultimul act normativ care specifica obligativitatea periodicitatii interventiilor de deratizare, dezinsectie si dezinfectie), exista urmatoarele reglementari:

105 (2) Pentru combaterea altor vectori ( cu exceptia tantarilor) dezinsectia se executa:

a) TRIMESTRIAL si ori de cate ori este nevoie, in spatiile inchise ale operatorilor economici cu profil nealimentar, institutiilor publice si spatiile comune inchise ale cladirilor;
b) LUNAR si ori de cate ori este nevoie, in spatiile inchise ale operatorilor economici cu profil alimentar si ale unitatilor sanitare;
c) NUMAI LA SOLICITAREA persoanelor fizice din spatiile cu destinatie de locuinta.

106 Din punctul de vedere al frecventei, deratizarea se executa:

a) pentru operatorii economici cu profil nealimentar si asociatiile de proprietari/locatari, cel putin O DATA PE SEMESTRU si ori de cate ori este nevoie pentru stingerea unui focar;
b) pentru operatorii economici cu profil alimentar, cel putin O DATA PE TRIMESTRU si ori de cate ori este nevoie pentru stingerea unui focar;
c) pentru spatiile deschise din domeniul public si privat al unitatii administrativ-teritoriale in conformitate cu programul unitar de actiune, dar nu mai putin de 3 tratamente pe an;
d) pentru persoanele fizice, la solicitarea acestora sau ori de cate ori este nevoie pentru stingerea unui focar.

107 Dezinfectia se executa NUMAI LA SOLICITAREA persoanelor fizice sau juridice.

Nerespectarea acestor norme de catre societati va duce la sanctionarea lor insotite de contraventii ce sunt prevazute in HG 857/2011, amenzile fiind cuprinse intre 3000 si 8000 de lei. Aceste amenzi sunt aplicate de catre persoanele imputernicite de Ministerul Sanatatii.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment